Techmiljardair Elon Musk wil een Amerikaanse superapp maken, maar experts zetten daar flink wat vraagtekens bij.

Een superapp, of een ‘alles-app‘, zoals Musk het noemt, is een app die meerdere functionaliteiten ineen herbergt. Gebruikers zouden er onder andere geldzaken, het onderhouden van sociale contacten, voedselbezorging en taxiritjes mee moeten kunnen regelen. Maar ook zouden er videogames in gespeeld moeten kunnen worden.

Superapps zijn er nog niet in de Verenigde Staten en Europa. In andere delen van de wereld zijn ze al wel populair. De bekendste superapp is WeChat, die in China wordt gebruikt. In Latijns-Amerika is er Mercado Libre.

Musk heeft ervaring met betaaldiensten, aangezien hij mede-oprichter is geweest van PayPal. Sinds de overname van Twitter afgelopen oktober zinspeelt Musk als nieuwe eigenaar regelmatig op de integratie van Twitter in een app met bredere functionaliteiten.

Musk heeft al langer plannen om een superapp genaamd 'X' te bouwen. Hij hintte daar al op voordat hij Twitter in oktober 2022 kocht. Het plan leek serieuzer te worden, toen Twitter een licentie voor in-app betalingen aanvroeg.

Begin deze maand bracht Musk Twitter onder bij zijn overkoepelende bedrijf X Corp, waardoor de chatdienst als losstaand bedrijf op papier niet meer bestaat. Verder kondigde Twitter op 13 april een samenwerking aan met eToro, een beurshandelsplatform.

Insider sprak met vijf analisten, consultants en managers bij fintechbedrijven om erachter te komen welke hordes Musk moet nemen om succesvol een superapp te kunnen lanceren.

Het is onlogisch om Twitter als basis te nemen voor een superapp

Om te beginnen stellen de experts dat Twitter geen logische basis biedt om een superapp te ontwikkelen. Om zo'n app succesvol te maken, moet hij veel gebruikt worden door vrienden en kennissen en aantrekkelijk zijn om je op in te schrijven, zegt analist Christopher Miller van financieel onderzoeksbureau Javelin.

Hoewel Twitter veel gebruikers heeft in de VS, denkt Miller niet dat de huidige gebruikers happig zijn om gebruik te maken van bijkomende superapp-achtige functionaliteiten.

"Waarom maken mensen gebruik van een bepaald sociaal netwerk?" zegt Miller. "Ze komen er voor de sociale interactie. Ja, ze kunnen gebruik maken van de financiële diensten, maar ze zullen zich er niet speciaal voor aanmelden.

"Ik snap niet waarom je Twitter als startpunt zou nemen", zegt ook Jason Mikula, fintechanalist en schrijver van Fintech Business Weekly. "

Volgens de experts zijn bedrijven als Apple, Block, PayPal, WhatsApp en Amazon partijen die een superapp zouden kunnen maken. Ze hebben hier de technische infrastructuur en bestaande mogelijkheden voor. Ze kunnen betalingen verwerken, voorzien in een berichtendienst en werken met een vorm van e-commerce.

De controversiële persoonlijkheid van Musk maakt het niet makkelijker

De experts vragen zich ook af wie er in zee zou willen gaan met Elon Musk. Zijn publieke persona kan afschrikken.

AliPay en WeChat konden succesvol worden, "omdat ze open stonden voor software-applicaties van derden die mini-apps of mini-programma's aanleverden", zegt Mikula. "Ik vraag me echt af welke rationeel denkende en verantwoordelijke manager zijn zaken afhankelijk wil maken van een samenwerking met Elon Musk en Twitter, gelet op de reputatie van beide."

Een fintechanalist verwacht niet dat gevestigde partijen staan te springen om samen te werken met Musk. "Het zullen vooral de nieuwe en jongere spelers zijn die mogelijk getrokken worden door de klandizie die Twitter hen kan brengen", aldus Mikula.

Een superapp is super moeilijk

Misschien is het bouwen van een superapp sowieso heel erg lastig, los van de plannen die Musk heeft met Twitter.

De techmiljardair heeft aangegeven inspiratie te putten uit de Chinese app WeChat, maar de experts denken dat dit juist niet verstandig is. Zeker niet in de Verenigde Staten, waar op dit moment argwanend naar Chinese apps wordt gekeken.

Daarnaast evolueert de Amerikaanse e-commercemarkt lang niet zo snel als die in Azië, en specifiek de Chinese markt. In de VS is e-commerce sinds het begin van de jaren 1990 in opkomst, waardoor meerdere bedrijven de tijd hebben gekregen om betaalsystemen te bouwen.

In China groeit e-commerce pas sinds 2000 hard. De superapp kreeg meer kans, omdat er minder concurrentie is geweest tussen aanbieders van betaalsystemen. Door de beperkte concurrentie hielpen superapps als WeChat zelfs andere e-commercebedrijven om te groeien.

In de VS en Europa zijn er diverse spelers die betaalsystemen leveren waar bedrijven en gebruikers op vertrouwen. "Ik zie niet in hoe één app de concurrentie aan zou kunnen gaan", zegt analist Mikula.

Maar we hebben het hier over Elon...

Uiteindelijk hebben we het hier over Elon Musk. De miljardair heeft bewezen succesvol te kunnen zijn met uitdagende projecten bij Tesla en SpaceX. Bovendien heeft hij een gedegen kennis van de betalingswereld, dankzij zijn ervaring met PayPal. Dus als iemand een superapp kan maken, dan moet hij het wel zijn.

Daarom is niet iedereen even sceptisch. "Ik denk dat de strategie geweldig is", zegt Richard Turrin, een fintechconsultant en schrijver van het boek 'Cashless'.

"Het is wel zo dat de implementatie veel langer duurt en lastiger is dan velen denken", geeft Turrin aan. "Dat komt doordat het integreren van financiële transacties doorgaans voor extra complexiteit zorgt, waaronder het feit dat je de identiteit van je gebruikers beter moet kunnen vaststellen dan alleen met een blauw vinkje."

LEES OOK: Medeoprichter Steve Wozniak van Apple zegt dat Elon Musk ‘onbetrouwbaar’ is en, net als Steve Jobs, ‘een soort sekteleider wil zijn’